03.02.2018

60 χρόνια Καρναβάλι Ορχομενού. Που αλλού…

Από καταγωγής, από τους αρχαίους Μινύες και τις Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στον Ορχομενό, οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης.

Το Καρναβάλι είναι σάτιρα, σαρκασμός, ειρωνεία, έχει την τάση να καυτηριάσει και να κεντρίσει κυρίαρχα ζητήματα της ζωής ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ όλα αυτά να στείλει μηνύματα στη κοινωνία. Έτσι είναι λοιπόν και οι Ορχομένιοι, σκωπτικοί… (σκώπτω=κοροϊδεύω, περιπαίζω, χλευάζω, σατιρίζω, σκωπτικός)

Έχει περάσει στο DNA των κατοίκων το Καρναβάλι Ορχομενού! Δεν μπορεί αλλιώς να το εξηγήσει κάποιος όταν αλλεπάλληλες φορές αδρανεί, αλλά δεν πεθαίνει και οι Ορχομένιοι με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να το ανασταίνουν.

Ιστορία

Έφτασε να συναγωνίζεται το Πατρινό καρναβάλι και να προσελκύει τόσο κόσμο που δεν έβρισκε που να σταθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Καρναβάλι Ορχομενού! Παλιές δόξες που γνώρισε ο Ορχομενός και τις θυμούνται οι παλιότεροι ενώ η νοσταλγία των νεότερων τους ώθησε να μιμηθούν πατεράδες και παππούδες καρναβαλιστές και να αναβιώσουν το Ορχομενίτικο Καρναβάλι.
Το 1958 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενού υλοποιεί την ιδέα δημιουργίας καρναβαλιού στον Ορχομενό. Το καρναβάλι ξεκινά και μετουσιώνεται σε όχημα γνωριμίας και προβολής του ιστορικού τόπου των Μινυών με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται τόσο η φήμη όσο και η ροή επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας ενώ και την προηγούμενη

Το 1967 με την επιβολή της χούντας σταματά να γίνεται καρναβάλι στον Ορχομενό και όπως όλες οι δραστηριότητες της εποχής μαραζώνει κι αυτό. Οι πρωτεργάτες αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες γιορτής του τόπου και μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τον σπόρο για την δημιουργία καρναβαλιού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Μετά την μεταπολίτευση, 1974, γίνονται προσπάθειες από συλλόγους και τον εκάστοτε Δήμαρχο, με την μορφή εκδηλώσεων εν είδη καρναβαλιού αλλά και με κάποιες προσπάθειες παρέλασης αρμάτων, φτάνοντας έτσι στο 1991. Τότε ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου» και ο στόχος του είναι ξεκάθαρος, η αναβίωση του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού.

Την επόμενη χρονιά, 1992 ξεκινά δειλά-δειλά η πρώτη ουσιαστική παρέλαση και αναβίωση από το 1958 που θα κρατήσει για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι το 2001, και θα εκτοξεύσει και πάλι το καρναβάλι του Ορχομενού ως την κυρίαρχη εκδήλωση της περιόδου στη Βοιωτία και γενικότερα στην Στερεά Ελλάδα.

Όμως και πάλι σταματά η δραστηριότητα. Δεν γίνεται καρναβάλι από την επόμενη χρονιά, 2001 μέχρι το 2009.

Την χρονιά αυτή (2009) μια παρέα νοσταλγών και… τολμηρών θα επιχειρήσουν και πάλι την αναβίωση. Ιδρύουν τον «Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού» στις προτεραιότητες του οποίου, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να ξαναφέρει το καρναβάλι στον Ορχομενό.

Πράγματι καταφέρνουν το 2010 να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν άρματα στην παρέλαση και το Καρναβάλι του Ορχομενού για μια ακόμη φορά να αναβιώσει ενώ ο κόσμος το αγκαλιάζει, συμμετέχει και πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης.

Τα οχτώ τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν ανοδική πορεία και σιγά-σιγά περνά και πάλι στην συνείδηση ότι το καρναβάλι Ορχομενού είναι κορυφαίο και κυρίαρχο στο νομό και στη περιφέρεια τουλάχιστον.

Για το 2018 διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού με την υποστήριξη και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και του Δήμου Ορχομενού ενώ αρωγοί είναι όλοι οι Σύλλογοι της πόλης του Ορχομενού.

Οι εκδηλώσεις

3ο MaskaRun Κυριακή 11/2
Το χορό των Καρναβαλικών εκδηλώσεων για το 2018 ανοίγει όπως έχει καθιερωθεί εδώ και τρία χρόνια, το MaskaRun το οποίο είναι ένας πρωτότυπος αγώνας δρόμου – περίπατος που καλύπτει απόσταση 2,5χλμ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ορχομενού σε.. καρναβαλικούς ρυθμούς.

Η εκκίνηση για το 3o MaskaRun θα δοθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου από την Κεντρική Πλατεία Ηρώων της πόλης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, όπως δωρεάν θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες αναμνηστικά μπλουζάκια προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και μετάλλια προσφοράς του Δήμου Ορχομενού.

Πεμπτουσία του MaskaRun είναι η συμμετοχή, η χαρά της άσκησης και της ομαδικότητας. Μια πρόσκληση αλλαγής τρόπου ζωής, διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας ενώ συνδέεται άμεσα με τις καρναβαλικές δραστηριότητες της πόλης του Ορχομενού, το φημισμένο Καρναβάλι Ορχομενού, την εκκίνηση στο οποίο δίνει το MaskaRun.

Στο κλίμα αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται από τους διοργανωτές να μακιγιαριστούν, να φορούν αποκριάτικες στολές, μάσκα ματιών, καπέλα ή όποια πρωτότυπη μεταμφίεση μπορούν να σκεφτούν.

Είναι μια πολύχρωμη γιορτή, δρόμος-περίπατος, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι. Ένας πρωτότυπος αγώνας δρόμου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Ορχομενό το 2016 και είναι μια έμπνευση του Ορχομένιου δημοσιογράφου Μπάμπη Ζαννιά. ( Λεπτομέρειες ΕΔΩ ).

Για το φετινό MaskaRun εκτός από την Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και τον Δήμο Ορχομενού, πρόσφεραν και στήριξαν την διοργάνωση προμηθεύοντας διάφορα είδη:

η DOLE HELLAS μπανάνες, η ΑΓΝΗ αναψυκτικά, η COPYCARE Θοδωρής Ζησιμόπουλος εκτύπωση εντύπων, ο CITY FM 92 Πάνος Καρβούνης που δημιούργησε τα ηχητικά σποτ, ο Γιάννης Πάνου για την δημιουργία του διαφημιστικού εντύπου και οι ιστοσελίδες asopichos και MaskaRun.
Χορηγοί επικοινωνίας Sirios fm 95,8, City fm 92, Ράδιο Καρπενήσι 97,5, orchomenos-press, Ορχομενός Ενημέρωση, gazzetta.gr, runningnews.gr, tanea.gr, athleticsmagazine.gr, runnermagazine.gr, ΕΡΑΣΠΟΡ, gatherpoint.gr, runnermagazine.gr, asopichos.gr, maskarun.gr

Νυχτερινή παρέλαση-Καλή Φωτιά Σάββατο 17/2
Το Σάββατο 17/2 θα πραγματοποιηθεί και φέτος η νυχτερινή παρέλαση αντιπροσωπευτικών αρμάτων τα οποία πλαισιώνουν ομάδες Καρναβαλιστών με διαδρομή στην κεντρική οδό του Ορχομενού, από την Πλατεία Αθάμα (Σκριπού) 19:00 και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία Ηρώων.

Στην κεντρική πλατεία θα ανάψει η «Καλή Φωτιά» όπου με τη συμμετοχή των καρναβαλιστών της νυχτερινής παρέλασης, κατοίκων και επισκεπτών θα στηθεί τρικούβερτο γλέντι από τις 20:00.

Μεγάλη Παρέλαση, Κυριακή 18/2
Το πολύχρωμο ποτάμι της μεγάλης παρέλασης θα ξεκινήσει την Κυριακή 18/2 στις 16:00 από τα «Πέτρινα». Άρματα και πεζοί καρναβαλιστές θα διασχίσουν την κεντρική οδό ενώ η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου με τον μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο πυροδότησης από το αεροπλανάκι.

Κούλουμα, Δευτέρα 19/2
Παραδοσιακά τα «κούλουμα» στον Ορχομενό γιορτάζονται στον λόφο «Δραγατσούλα» την Καθαρή Δευτέρα όπου γίνεται το πέταγμα των αητών και προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα και κρασί από πρωί.

Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Ορχομενό δεν είναι μόνο αυτές αφού όλη η πόλη συμμετέχει με την διοργάνωση αυτοσχέδιων αποκριάτικων πάρτι, κυρίως στα διάφορα καταστήματα της πόλης αλλά και στα σπίτια των κατοίκων που φιλοξενούν επισκέπτες για τη μεγάλη γιορτή του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού, του μεγαλύτερου της Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι, δεν θα θες αλλού, ΜΟΝΟ Καρναβάλι Ορχομενού, που αλλού…..

© MaskaRun

Maskarun 2024

Made with ❤️by Quadraweb
crossmenu